Blog Komik oleh @thesharkox: January 2016

Shark & Syerry Short Trip ke Pulau Lombok, Indonesia (Day 1).

5 comments

Day 1:


Bertolak dari KLIA2 jam 8.30am dan tiba di Lombok International Airport jam 11.30am (waktu Lombok). 

Sampai-sampai terus keluar dari terminal dan terus dikerumuni oleh driver-driver teksi menawarkan servis. Harga semua macam dah standard semua teksi. Kami memang nak terus ke Gili Trawangan, maka perlu ke Pelabuhan Bangsal. Ramai yang offerkan servis, tapi kami berjumpa dengan seorang driver, Mas Effendy. 

Dari Airport ke Pelabuhan Bangsal mengambil masa dalam 1 jam 30 minit ke 2 jam. Harga asal yang ditawarkan beliau ialah 450k Rupiah, tapi bila dah nego-nego, dapat lah 300k Rupiah (+- RM100). Dia pesan, "Jangan kasi tau sama yang lain ya, nanti boss saya marah".

Kami request untuk ke tempat makan yang best dan juga tempat menarik sepanjang ke Bangsal. Dia cadangkan ke kawasan menenun, kemudia makan Ayam Taliwang, then lalu Monkey Forest sebelum sampai ke Bangsal.

Destinasi pertama ialah ke Pusat Penghasilan Kain tenunan tempatan. Di area kampung mana lupa dah. Masuk percuma siap boleh try menenun lagi. Industri kain tenun ini merupakan tradisi turun temurun kaum Sasak. Mas Fendi inform, anak gadis di sana wajib tahu menenun kain, kalau tak, tak boleh kahwin katanya. Tak lama di sana dalam 30 minit sahaja sebab tak ada niat nak beli apa pun.

Syerry tengah berpura-pura menenum.

Kemudian, kami bergerak nak cari tempat makan. Mas Fendi memang cadangkan makan Ayam Taliwang, signature dish orang Lombok. Kami ikutkan aje restoran mana entah dia bawak. Kedai ni ada pakej, Pakej A, B dan C. Kami ambik pakej A kot berharga 130k Rupiah (+- RM40) tak termasuk servis charge 12k Rupiah. Ada ayam taliwang, ikan bakar, sayur masak apa entah dengan sambal power, kuah kacang and air kelapa. 

Ayam taliwang dia padu!! Stok ayam kampung punya kena pulak dengan sambal dia, memang berhingus hidung.

Syerry gembira lauk sampai juga akhirnya.

Lepas makan, terus lah direct ke Bangsal. Sepanjang perjalanan lalulah jalan kampung, pekan kecil, jalan hutan, jalan sawah dan jalan berbukit-bukau. 

Tiba di Bangsal jam 3.30 petang. Sampai-sampai terus beli tiket Public Boat pada harga wisata (pelancong) iaitu 22.5k Rupiah (+- RM7).  Tapi kami kena tunggu bot dalam setengah jam juga sementara nak tunggu bot penuh dengan penumpang tempatan yang nak ke Gili Trawangan. 

Pelabuhan Bangsal.

Sambil tunggu bot, kami sempat bersembang dengan orang tempatan di situ. Ada sorang ni dia offer untuk jadi supir (driver) kami kalu nak ke mana-mana di Lombok ni. Kami inform yang kami plan nak ke Air Terjun Tiu Kelep pada hari ke-3. Dia kata OK saja boleh bawak.

Perjalanan dari Bangsal ke Gili Trawangan mengambil masa dalam setengah jam. Bot sentiasa penuh dengan warga tempatan dan juga pelancong yang nak jimat macam kami.



Sampai sahaja ke Gili Trawangan, terus kami mencari kenderaan untuk ke hotel. Hotel kami terletak di bahagian selatan Trawangan, maka memang kena naik antara basikal atau pun kereta kuda padi (Cimodo). Charge untuk cimodo ialah 100k Rupiah (+- RM30).



Sampai-sampai rehat sekejap then petang layan buaian sambil tunggu sunset (sambil usha minah saleh..).




Then sekian habis hari pertama..

Hari kedua ceritanya pasal snokerling.

Sebarang pertanyaa boleh tanya di IG @thesharkox atau pun FB(Blog TheSharkox) https://www.facebook.com/thesharkox

Incoming keyword: percutian ke lombok, cuti-cuti lombok, harga teksi ke bangsal, harga teksi ke tiu kelep, supir di lombok, pakej ke lombok, itenari di lombok, lombok best, pengalaman bercuti di lombok, pengalam bercuti ke lombok, honeymoon di lombok, restoran halal di lombok, berapa harga cimodo, berapa harga sewa basikal di lombok, gili trawangan, fast boast ke gili trawangan, lombok awesome, bercuti ke lombok, bercuti di lombok, ke lombok ke kita, berapa jam ke lombok
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...