Blog Komik oleh @thesharkox: April 2011

TheSharkomikx: MyKad..

42 comments
TheSharkomikx:
#MyKad

Miss, how much RM to renew MyKad (Malaysian Identity Card)
It just cost you RM10, mister.

Simpulan Bahasa yang menggunakan ayam tapi tiada kaitan langsung dengan ayam

37 comments
Hoihoi..

Waktu sekolah rendah dulu, waktu subjek Bahasa Malaysia, mesti ada silibus simpulan bahasa. Aku suka simpulan bahasa kerana aku sering menggunakan simpulan bahasa ini ketika membuat karangan 100 patah perkataan waktu peperiksaan akhir tahun. 

Simpulan bahasa adalah bentuk peribahasa yang paling mudah. Biasanya simpulan bahasa terdiri daripada dua patah kata yang membawa maksud yang tepat serta padat dan kebiasaannya pelbagai objek atau binatang digunakan bagi 'melampiaskan' maksud bagi suatu perkara. Contoh paling mudah ialah objek ayam digunakan untuk dalam Ajak-ajak ayam



Baiklah adik-adik, pada entri kali ini abang akan membicarakan berkenaan Simpulan Bahasa yang menggunakan ayam sebagai objek tapi pada hakikatnya ianya tiada kaitan langsung dengan umat ayam sedunia. 

Tak boleh sebut aku laa..

39 comments
Hoihoi..

Waktu kecik-kecik dulu, semasa berbual, perkataan 'kita' digunakan untuk menggantikan kata panggilan seperti saya, aku atau I. Walaupun penggunaan 'kita' itu lebih merujuk kepada ramai orang, tapi penggunaan 'kita' adalah lebih popular diungkapkan dikalangan kanak-kanak berbanding 'aku'. Aku rasa aku tau kenapa kanak-kanak tak menggunakan perkataan aku. 

TheSharkomikx: Peminat..

36 comments
TheSharkomikx:
#Peminat


Hey Botak, why currently you seems so sad??
Yes Yob, I am so sad right now  :(

TheSharkomikx: I Don't Understand

47 comments
TheSharkomikx:
#I Don't Understand


I have a friend from Bangladesh. His name is Najib (not real name). One day, while he browsing Facebook, he asked me with a question.

Aku ada seorang kawan dari Bangladesh. Nama dia Najib (bukan nama sebenar).  Satu hari semasa dia tengah online Facebook, dia tanya aku.. 


Rahsia Mendapatkan Anugerah Dekan Terbongkar!!!!

44 comments
Hoihoi..

Baru-baru ini, awek aku telah mendedahkan rahsia bagaimana beliau dapat anugerah dekan selama 3 semester sepanjang pengajian kat universiti dulu. Kepada mereka yang masih bersekolah, anugerah dekan adalah anugerah terulung dalam setiap semester yang menjadi idaman semua mahasiswa/i.

Anugerah ini sungguh sukar untuk idapati kalau anda adalah seorang mahasiswa/i yang mempunyai ciri-ciri pemalas tegar tahap keldai. Sebelum ini memang aku tak pernah tahu akan rahsia beliau ini. Mari sini aku nak kongsikan rahsia tersebut. Sesuai untuk mereka yang suka study last minit, kemudian dengan tipikalnya akan berkata "tawakal aje lah".

Panas Telinga

57 comments
Hoihoi...

Aku tidak akan memperkatakan perihal Anugerah Bintang Fofuler malam tadi pasal aku sendiri tidak menonton sebab aku pergi dengar ceramah agama kat Mesjid (tipu). Aku nak bercerita sikit berkenaan kepanasan telinga aku bersempena dengan Sambutan Hari Kelahiran TheSharkox Peringkat Antarabangsa. Ya, memang aku lahir pada tarikh semalam, 4 April. Tahun berapa aku tak mau korang tau. Dan ya, aku memang copy-paste ayat ini dari entri "Realiti Sirap di Malaysia" pasal aku taktau nak buat mukadimah apa untuk entri ini. HAHAHAHA... Mari lihat kenapa aku panas telinga hari ini..


TheSharkomikx: #Dapat Diskaun

21 comments
TheSharkomikx:
#Dapat Diskaun


Hoihoi...

Hari Rabu baru-baru ini, aku ke Kuala Kangsar. Kena handle kursus kat KISDAR. Hari Jumaat, selepas sembahyang Jumaat, aku ditugaskan untuk membawa anak-anak supervisor aku berjalan-jalan sekitar pekan Kuala Kangsar. Antara tempat yang aku bawak dia orang pergi berjalan ialah Masjid Ubudiah, Istana Kenangan dan Galeri Sultan Azlan Shah. Galeri Sultan Azlan Shah tu macam muzium peribadi Sultan Azlan Shah la, Sultan Perak sekarang ni. 

Masa aku sampai sana, dah pukul 4.15 petang. So, aku cuba la nak mintak diskaun kat kaunter tu. Yelah, tinggal 45 minit je kot galeri sebelum tutup.   

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...