Tiga kali lima dan Conteng-conteng | Blog Komik oleh @thesharkox

Tuesday, April 12, 2011

Tiga kali lima dan Conteng-conteng

TheSharkomikx:
Tiga Kali Lima









Hoihoi... This cartoon looks familiar? For those yang dah beli Contengconteng, mesti familiar dengan kartun di atas. Yup, memang aku ambil idea 3 Budak Sembahyang Sambil Bercakap ni dari dari BUKU CONTENGCONTENG (Edisi Kedua). Bukan meniru, tapi ini adalah refleksi kepada cerita yang selalu ustaz aku cerita waktu sekolah agama pakai sampin hijau dulu. Kalau kau orang tak pernah dengar cerita ni, maknanya kau orang suka ponteng sekolah agamalah tu. 

Berbalik kepada BUKU CONTENGCONTENG (Edisi Kedua), aku anggap ini adalah komik indie yang Rare. Gaya lukisan (stroke) Fadhli Hamdan ni memang Malaysian Style. Ada sedikit pengaruh lukisan Dato' Lat. Well, aku memang suka Malaysian Style komik. Samalah dengan Grafik Novel Mambo Di Kuale.

*Kualiti kamera phone yang terhebat. Phone Nokia tahun 2004
Untuk edisi kali ini, Fadhli Hamdan ni mengisahkan cerita masa dia kecik-kecik, cerita masa dia di zaman sekolah, cerita masa di zaman universiti kat New York dan cerita pasal Kucing the Cat dia. Ada beberapa cerita dalam Edisi Kedua ni yang aku tersenyum sebab rasa sama dengan apa yang aku alami masa kecik-kecik dulu macam Kisah Gunting rambut, kisah lukisan awan, kisah takut tidur malam, kisah main kad tepuk dan paling best ialah kisah-kisah Kucing the Cat dia yang sama perangai dengan kucing aku dulu. 

Aku memang salut kat Fadhli pasal rajin buat komik sendiri. Bukan senang nak buat. Kalau ada siapa yang tak tahu lagi pasal blog Contengconteng.com, kamu memang rugi tidak kenal dengan contengconteng.com awal-awal. Sebuah komikblog yang kamu akan rasa tidak bersalah membacanya walaupun esok ada final subjek calculus.


Seperti biasa, aku sangatlah tak reti nak buat review. Kalau aku pandai buat review, dah lama dah aku jadi wartawan amatur Harian Metro



:)

p/s: Dalam bahasa utara, depa panggil contiang contiang

46 comments:

AISHA INANI said... [Reply to comment]

nampak nice and cool.

btw that cartoon seryes ngek! hahaha

putrifayad said... [Reply to comment]

ok bru tau pasal blog contengconteng.com
kene terjah ni..:)
hehehe

Wuucin Kimora said... [Reply to comment]

sy suka! ;D

Inche' Ali said... [Reply to comment]

"contiang contiang" haha~ memang utara pekat

Abang Zam said... [Reply to comment]

aku suka..tak tau nk order..nanti lah
sangat awesome mamat tu

nub said... [Reply to comment]

wahaha. layan oo conteng2

budak awam said... [Reply to comment]

tak pernah dgr pun pasal conteng2 ni tapi skrip kartun tu sungguh familiar hahaha

Brother AShraf said... [Reply to comment]

Wahhaha..nampak mcm best jea buku tue..mne nak dpt??
cool kartun...suke tgk blog nie sbb BEST gilER~!!

wannurfazrini said... [Reply to comment]

nak pinjam bolehhhhh? i suka owh kartun conteng2 ni. comel gilaaaa

misz Qahirah said... [Reply to comment]

hahahaha.....x bley blah..sempat plak jeling kawan yg diam tu... xD

bLaCk | maWaR said... [Reply to comment]

mang xpenah taw pon pasai contiang2.com tu..tq!!! ^^

afrohead said... [Reply to comment]

sekarang ni nak jumpa stroke yang betul-betul Malaysia kat dalam scene komik Malaysia ni memang payah. semua nak lukis macam manga. jadah apa? kalau aku nak tengok stroke manga baik aku beli manga terus, tak payah beli komik tempatan.

satu-satunya tempat yang hang masih boleh jumpa stroke Malaysia sekarang ini hanyalah dalam majalah Gila-Gila.

untuk itu, pujian aku berikan pada saudara conteng-conteng! (pada hang juga sharkox) :)

Ayeem Jemain said... [Reply to comment]

haha kau beli tu. conteng2 mmg cool! mmg ada ala-ala kampung boy sikit. tapi masih ada identiti sendiri. cool! idola aku nih!

syAzAnA said... [Reply to comment]

suka conteng-conteng.

jom contengg!

Ewan said... [Reply to comment]

huhu~, memang best conteng2, tak dapat buat koleksi.. lain kali la.. ^_^

Khuzrin Kamarudin said... [Reply to comment]

Conteng conteng conteng...

missSenget said... [Reply to comment]

suka..suka..suka..

contiang? mcm susah nk sebut...

vanilla_ice said... [Reply to comment]

suke tgk blog contengconteng ni. lukisan dia lawa. tp komik die x belibeli lg. huhuhu~

The Sharkox said... [Reply to comment]

@AISHA INANI: haha..ngokngek..

@Fayad: Terjah2...

@Wuucin:Suka suka suka..

@Ali: kena la pekat..baru la sunguh utagha..

@Zam: Pergi je kat blog dia, ada instruction di situ

@Nub: Layan ja aih..bukannya ada adegan terlampau pun..haha

@Budak Awam: skrg dah prnah dengar kan?

@Bor Ashraf: Contengconteng.com lebih best dari sini..

@Faz: Meh datang umah i, i bagi pinjam meh..haha

@Qahirah: Yela, dorang nak tengok kawan dorang tu bercakap ke tak..

@Mawar: Sama2

@Afro: Still ada, tapi tak sebanyak stroke manga sekarang ni. Artis skg ni dah terlalu dipengaruhi dengan manga style. Even Ujang dulu yang 100% malaysian style pun, bila dah hire budak2 baru, budak2 baru tu pun kasi hentam manga stroke jgak...

@Ayeem: Idola tu..bukan idola ko Fatin Liyana ke?

@Syazana: Mari menconteng arang di muka Ayeem..haha

@Ewan: Boleh lagi tempah rasanya

@Khuzrin: contiang contiang contiang..

@MissSenget: senang je la.. con..ti..ang..

@Vanilla ice: lawa, simple, bermesej..

storyfromme said... [Reply to comment]

saya pon suka baca contengconteng.com

shark said... [Reply to comment]

pasni leh r bro shark wat kuar buku jugak..

♥CIK SHA♥ said... [Reply to comment]

ko lukis smart gile weh!cantik!ko buat lak buku ko sendiri..kumpul katun2 yg ko dah lukis..ehehe..

aku dah lama ikut conteng2 ni..bacaan ketika santai...tapi aku tak pernah lagi la beli komik keluaran fadhli buat koleksi..;p

Nobita Sensei said... [Reply to comment]

kalau jenis rasa tak bersalah baca walaupun esok ada final subjek calculus, kira tahap mahadewa jugak buku ni. gua kena beli!

syafiqstatichot said... [Reply to comment]

lame nye aku tak singgah sini sharkox!! hehehe

p/s : ko pun same lame tak menyinggah blog aku gak.. hehehe

javanese DOVE ! said... [Reply to comment]

terima kasih sb ko dh introduced blog conteng-conteng tu.
dulu,sekolah rndah pun aku ada satu buku kosong utk di conteng-conteng.
tp buku tu lbh kpda aku senaraikan perkataan-perkataan 'unik',pelik(yg aku tak tau mksudnya)..
tak kisah la perkataan melayu atau inggeris.
lepas tu,aku carik mksudnya dlm kamus dewan.
:)

cikpia said... [Reply to comment]

hat edisi pertama dulu syok gak!!!!

The Sharkox said... [Reply to comment]

@storyfromme:bagus bagus

@Shark and CikSha: haha..kalau buat ada ke yg nk beli

@Nobita: Mahadewataraya..

@Syafiq: Aku dah balas dah singgahan

@javanese dove: ooh, itu conteng2 perkataan..

@Cikpia: Masa aku kenal conteng2 dlu, edisi pertama dah sold out

De' Nurul said... [Reply to comment]

contiang contiang?macam tak kena je

lylaROCKprincess said... [Reply to comment]

sy dah tak jealous lg...
sy dah dpt buku sy...
heh...

my favourite...
Antara Kelapa Parut, Hujan dan Seorang Ibu..
so sweet...
huhu...

nazirulhazwan~ said... [Reply to comment]

hauhaua, teringat lawak ni balik:P
lagi satu part part imam angkat takbir byk kali

pearl jade said... [Reply to comment]

kenal conteng2 sebab aspa yg rekemen..mesti hang rekemen kt die.hehe
hang bile nk wat komik sendiri

ParkAir said... [Reply to comment]

wei mana nak dapat buku kura kura tu? (bahasa kelate kura bermaksud conteng)

contengconteng said... [Reply to comment]

Saya. Rasa. Sangat. Terharu. Terima kasih. rasa hilang penat siapkan buku conteng2 tu. Saya akan share entri ni di blog. terima kasih sekali lagi!

The Sharkox said... [Reply to comment]

@lylaROCKprincess: mengimbau kenangan masa kecik2 kan?

@Naz: Pak imam angkat tadbir banyak kali takde plak dia cita dalam buku tu..

@Jade: Entah, taktau la. tak pernah rekemen kat dia kot. maybe dia tau dari mana2..bTW kalu blog tu bagus, mesti la ramai yang tau kan?

@ParkAir: Nak kura2 pergi kat kedai haiwan peliharaan Ah Seng.. haha..ko gi kat blog dia la..punyalah aku backlink kat dalam entri aku tu...

@Conteng2: U deserve it bro. seriusly aku suka dengan semua cerita dalam tu..

FilZah ZayaNah said... [Reply to comment]

"Sebuah komikblog yang kamu akan rasa tidak bersalah membacanya walaupun esok ada final subjek calculus."

setuju!

nasazfrog... said... [Reply to comment]

bestnye tgk kartun2 tu semua,, cantikk,, lukiskan kartun katak bleh?? hehehehe
tq sudia jenguk blog kite. :)

airaniez wirdani said... [Reply to comment]

haha..terasa.terpukul.dengan kartun camtu kot...

KiN said... [Reply to comment]

baru taw, nnt mau terjah lah...eh ada jual ka bukunya kt kedai? xkan beli on9 jek?

The Sharkox said... [Reply to comment]

@FilZah ZayaNah:bukan takat kalkulus, subjek kimia pon takkan rasa bersalah

@Nasa katak: Ong ong kedek kedek..

@Airaniez: Terpukul? hahaha..padan muka

@Kin: ini komik rare, tiada di pasaran..

..::SangRatoo::.. said... [Reply to comment]

cute and nice entry..teringat zaman sekolah rendah agama dulu..hehehe :)

❤NazirahMoktar❤ said... [Reply to comment]

yeay, suke artist malaysia yg berbakat..salah seorang nye mung la :) ce ko buat komik dlm bentuk pdf..kehkeh..

javanese DOVE ! said... [Reply to comment]

ah,aku tak kisah la conteng-conteng apa pun..
perkataan ke,gambar kartoon ke,gambar apa-apa ke..
janji aku puas!


aku ada koleksi buku conteng-conteng perkataan!
tapi dah lunyai kena banjir!

Raji berkata said... [Reply to comment]

weh sharko kau wat gak lah owh comic cm conteng2 nih.. ak nk bli ah
karya kau msti lgi best gler

FH said... [Reply to comment]

memang cooll~

Anonymous said... [Reply to comment]

Hi, I do think this is a great website. I stumbledupon it
;) I'm going to return once again since i have book-marked it.
Money and freedom is the best way to change, may you be rich
and continue to guide others.

Check out my website: losing weight during holidays - -

Anonymous said... [Reply to comment]

canada goose black friday sales
cheap christian louboutin
zumba workout
ugg boots sale
nike basketball shoes
fit flops shoes
kate spade sale
ugg boots outlet
uggs outlet online
oakleys sunglasses
tory burch handbags
tory burch sale
uggs on sale
pandora uk
coach handbags clearance
coach outlet online
parajumpers outlet
nike air max 2013
louis vuitton outlet online
coach factory store
giuseppe zanotti sale
north face outlet
babyliss pro
cheap uggs uk
kevin durant shoes
cheap north face jackets
cheap coach purses
true religion jeans
miu miu bag
canada goose outlet
jimmy choo outlet
canada goose jackets
jordan shoes