//Blog @thesharkox: 2019// 2019 | Blog @thesharkox

Pakej ke Perth 2020 Murah, HANYA RM3490 sahaja!

0 comments
Aku and Syerry suka gila dengan Australia. Boleh kata setiap 2 tahun, kami akan ke sana. Melbourne will always be favourite no.1, diikuti dengan Perth.Pakej ke Perth 2020 Murah hanya RM3490

As family dengan anak kecil, kami rasa suka dengan Perth. Tak serabut, banyak tempat boleh visit, banyak spot untuk ambil gambar yang mengundang LIKES yang banyak dan cuaca dia tak jauh beza sangat dengan sini.

Biasanya kalu nak pegi Perth secara berjemaah yang ramai ni sebenarnya leceh kalau nak buat style bagpackers.

Contohnya bawak rombongan budak sekolah, rombongan cikgu-cikgu, bawak family yang ramai, bawak bakal keluarga mentua, penat nak handle A-Z. Better ikut pakej.



So, aku ada member yang buat pakej ke Perth 5 hari 4 malam pada harga yang berpatutan. RM3490 ALL IN dari Julai 2020 sampai ke bulan Disember 2020.

Semua makan minum, tiket flight pergi balik, transport, accomodation, Malaysian tour guide, Visa semua dah included. Boleh pergi petik buah lagi. Tinggal nak bawa duit shopping saja.

Deposit hanya RM500 per person, baki boleh bayar ansuran setiap bulan, janji semua baki setel 45 hari dari tarikh berlepas. 

Tarikh berlepas adalah seperti dibawah ni:

  • 27 - 31 JULAI 2020
  • 28 JULy - 1 OGOS 2020
  • 29 JULy - 2 OGOS2020
  • 19 - 23 OGOS 2020
  • 21 - 25 OGOS 2020
  • 28 OGOS - 1 SEPTEMBER 2020
  • 26 - 30 SEPTEMBER 2020
  • 10 - 14 OKTOBER 2020
  • 24 - 28 OKTOBER 2020
  • 14 - 18 NOVEMBER 2020
  • 21 - 25 NOVEMBER 2020
  • 16 - 20 DISEMBER 2020

Pakej ni termasuk sekali dengan Flight return Airasia (20kg luggage),  Apartment Private, Makanan Halal seperti dalam jadual, Pemandu Pelancong & Tippings, Pengangkutan Bas Persendirian, Pengurusan VISA ETA Tiket lawatan seperti dalam jadual.

Kalau kau atau ada family kau yang nak pergi Perth tanpa pening kepala nak arrange semua benda, bolehlah Whatsapp kat link bawah ni. tekan je, terus ke whatsapp:


Nak tanya-tanya dulu pun boleh.

Boleh check Facebook Aliana Kembara untuk tengok trip-trip yang kami dah buat. Tahun 2020 memang kami focus on Perth dan juga Seoul, Korea.









Review Seminar Menang Saham bersama DDNK 2019.

5 comments
7 Disember 2019, aku join Seminar Menang Saham bersama Dato Dr. Nazri Khan (DDNK) di MMU, Cyberjaya. Saja aku nak tengok program ni macam mana perginya. So, this is the Review Seminar Menang Saham bersama Dato Dr. Nazri Khan from mata aku yang langsung tiada ilmu berkenaan pelaburan saham ni.



Aku register secara online dalam sebulan sebelum tarikh event,  setelah meluat dengar iklan dia di radio hari-hari.

Setelah register, mereka akan emel QR code untuk digunakan sewaktu pendaftaran di hari kejadian.

Di hari kejadian, di MMU, rami gila orang dah menunggu pintu bukak. Anggaran dalam 2000 orang ada which is 95% adalah orang Melayu.
Registration area.
So, bila sampai kena register. Ad 2 kaunter, satu yg register free (Aussie Bull), satu lagi American Bull (yg berbayar RM90 rasanya. Bezanya, American Bull punya seating lebih di bahagian depan, dan dapat DVD tutorial.

Aussie Bull
Once registration dah setel, dia tunjuk previous program punya video. Program ni yang advance punya. So ada la dalam tu yang boleh dapat pulangan dalam RM1K - RM2K dalam masa 2 hari menggunakan teknik-teknik tertentu.

Kemudian ada sorang mamat ni keluar. Buat introduction, senaman2 sikit dalam 10-15 minit, barulah DDNK keluar.

So dia buat apa ja?



Seminar Menang Saham DDNK
Dia tunjuk basic of saham, ap itu chart, apa itu marubozu, bila nak beli, bila nak jual and all the terms dalam saham. Totally basic sebab ramai yang taktau langsung pasal hal ehwal saham-saham ni.

Then dia tunjuk macam mana dia beli saham secara live dalam 10 jenis kot. Semua beli dalam ribu-ribu. Then dia inform kalau nak beli saham pad harga RM10 pun boleh, tapi kena bukak akaun saham dulu. Kena bawak salina account statement and salinan IC.




Then menghampiri tengahari, dia bukak offer untuk 200 orang, siapa yang nak serius kena join advance kelas dia, berbayar.

Ada 3 pakej kelas menang saham bermula serendah RM3.5k - RM6.5k. Ini kira buat kursus lain yang mana peserta kena bagi full commitment dalam kurus tu dalam 3-6 hari straight (ikut pakej). Kena ambik cuti dari boss katanya. Awal Januari 2020.


Line untuk buka akaun RM10.
Tapi dia tak janjikan akan terus untung. Dia always tekankan kepada ayat ni, "Saya tak janji kalau masuk kelas saya ni akan untung 100%. Biasanya kalu beli 10 jenis saham, 2 akan rugi, 4 akan untung geli-geli, lagi 4 insyaAllah boleh cover yang rugi tu" . Lebih kurang macam tu lah.

So, sesi petang dia tunjuk cara nak beli saham yang murah sikit. Macam mana nak beli saham Google, FB, Amazon dan lain-lain. Modal dalam RM10 pun boleh beli. Tapi nak sedap, modal dalam RM1k baru sedap katanya.

So, overall seminar yg OK bagi yang ZERO KNOWLEDGE pasal saham macam aku ni.

#LifeAsABapak: Dukung

0 comments
Lily (adik) selalu menangis. 


Kejap kejap menangis. Biasanya menangis sebab lapar. Kalau tak lapar, nak berak. 

Kalau dia lapar, susu lambat sampai, habis melalak. Maka, bapak kena la dukung-dukung kejap. Mami tak suka bapak dok dukung-dukung adik kerap sangat, takut nanti budak tu terbiasa dengan dukung.

Tapi bapak dukung jugaklah. Dalam dok dukung adik tu, kakak mana nak bagi chance. Dia pun nak mintak dukung jugak. 

Mesti dia datang, peluk kaki bapak, tengok muka bapak sambil angkat kedua-dua belah tangan, mintak dukung.

 


Sebelah kanan 11kg, seblah kiri 3.8kg. 



G2G Animal Garden, Seri Kembangan.

0 comments

Bosan-bosan, mem suruh aku bawa Dahlia pergi ke sebuah petting zoo G2G Animal Garden, Seri Kembangan. Nak bagi Dahlia belajar pasal binatang katanya. G2G Animal Garden Seri Kembangan, farm in the city, petting zoo di Seri Kembangan, Petting zoo di malaysia, Seri kembangan
Aku tak pernah dengar G2G Animal Garden ni sebelum ni, sebab ramai orang lebih tahu satu lagi petting zoo di area Seri Kembangan juga, Farm in The City.  

G2G ni berada di dalam kawasn MARDI Seri Kembangan. Ianya Buka setiap hari bermula 10am - 6pm, tutup setiap hari Selasa.

Harga tiket (as per November 2019).
Dewasa: RM20
Warga Emas : RM15
Kanak-kanak : RM15
Budak bawah 90cm : FREE

Harga tiket G2G Animal Garden


G2G ni taklah besar sangat, sederhana saja. Tapi kawasan bersih, binatang sihat dan diuruskan dengan baik.

Ada rumah burung, rumah kucing, rumah arnab, rumah reptilia, kandang kambing, kandang rusa, ada kuda padi, ada kura-kura gergasi,  raccoon dengan apa entah lagi.


Burung Kakak Tua

Sejenis ayam di Bird Aviary
Kandang Rusa

Cat House


Haiwan-haiwan di G2G Animal Garden

OK jugaklah nak bawak anak-anak. Kira alternatif kepada Farm in The City, mesra poket.  Makanan untuk binatang pun murah.

Cuma tak ada beruang.


Cara mendaftar kelahiran anak baru lahir di JPN

0 comments
Hari ini aku pergi JPN Putrajaya untuk daftar kelahiran si Lily. Dah dekat sebulan si Lily lahir, aku baru nak daftarkan kelahiran dia. Alasan, sibuk.
how to register newborn in malaysia, how to register baby in malaysia, baby birth registration with JPN,  Cara Daftar Sijil Kelahiran Anak, Cara Buat MyKid Anak, Cara Pendaftaran Sijil Kelahiran Anak Baru Lahir, Keperluan Untuk Daftar Sijil Kelahiran Anak
JPN Putrajaya

Macam mana nak daftar anak yang baru lahir? Kacang saja.

Kena standby:
  1. Borang pendaftaran kelahiran (JPN.LM01).
  2. IC ibu bapa bayi (Ori & fotostat).
  3. Sijil nikah (atau dokumen perkahwinan) ibu bapa bayi.
  4. Dokumen bukti kelahiran (ori & fotostat) seperti:
    • Surat Pengesahan kelahiran
    • Kad pranatal / buku rawatan ibu mengandung (buku pink).

Checklist dokumen yang perlu disediakan sebelum ke JPN.

Pendaftaran anak ada 3 kategori;
  1. Biasa (dalam tempoh 14 hari selpas tarikh kelahiran, PERCUMA)
  2. Lambat (hari ke 14 - hari ke 42) - kena denda RM5
  3. Lewat (selepas 42 hari)- denda macam-macam boleh mencapai RM70.

Pemandangan dari Aras 3 JPN Putrajaya.
Pengalaman mendaftarkan anak di JPN Putrajaya:
  1. Bangunan senang cari.
  2. Parking dekat dan banyak.
  3. Orang boleh tahan ramai walaupun aku pergi time hari Rabu.
  4. Waiting time untuk selesai, 1 jam. 

Waiting time lebih kurang sejam, atau kurang.

OK la. Senang. Tak ada apa yang nak di komplen.

CARIAN YANG BERKAITAN :

how to register newborn in malaysia, how to register baby in malaysia, baby birth registration with JPN,  Cara Daftar Sijil Kelahiran Anak, Cara Buat MyKid Anak, Cara Pendaftaran Sijil Kelahiran Anak Baru Lahir, Keperluan Untuk Daftar Sijil Kelahiran Anak

Sesi Pelancaran realme XT di Malaysia

0 comments
Pada 30 Oktober 2019, aku mendapat jemputan ekslusif dari realme Malaysia untuk menghadiri majlis Pelancaran realme XT di Whitebox, Publika. 

Harga realme XT di malaysia, berapa harga realme XT, spec realme XT, realme XT malaysia, 
Realme XT malaysia Price


realme XT dilancarkan sebulan selepas pelancaran realme 5 dan realme 5 Pro. First time pegang realme XT, aku rasa macam realme 5 Pro, fizkal tiad beza dengan realme 5 atau realme 5 Pro, tapi bila pegang betul-betul, rasa lebih solid sebab body dia dari jenis kaca. Rasa lebih premium walaupun sebenarnya phone ini dalam kategori mid-range.

Body belakang jenis kaca Gorilla Glass 5.

Skrin 6.4 inci - Full HD+ with Super AMOLED Display.
realme XT ini merupakan smartphone yang menyasarkan pengguna fotografi dan gaming. Dengan kamera sebesar 64MP, pengguna boleh print out gambar tersebut sehingga sebesar pintu rumah tanpa pixelated (pecah). Sesuai untuk fotografer ni. 

Kalau main game macm PUBG, CODM, ML, lagi la kau boleh set high resolution terus tanpa lagging seba chipset dia SD 712. Power kot.

OK, mari bercakap mengenai spec luar dan dalam realme XT ni. 

Key features dia ialah 64MP quad camera (sensor Samsung), chipset Snapdragon 712 AIE, 6.4 inci Super AMOLED skrin, in display fingerprint sensor, 4000mAh battery, body belakang glass panel and fast charger VOOC 3.0.
Terdapat dalam 2 warna, Crystal White & Crystal Blue.

Aku paling tertarik dengan in-display fingerprint tu. Laju gila dia unlock. Basically, realme XT ialah updgrade version dari realme 5 Pro. 

Jika realme 5 Pro dijual pad harga RM1099, realme XT pula, kau tambah RM300, kau dapat extra dari segi Kamera, Skrin Amoled, fingerprint sensor, speaker Dolby Atmos, dengan body belakang jenis kaca. 

Harga jualan untuk varian 8Gb RAM + 128 Storan ialah RM1399 saja. Akan mula dijual di Lazada 11.11.19 nanti.



Lain-lain gambar semasa event.





#realmeXT, #realmeXTmalaysia

Pakej melancong ke Perth tahun 2020 murah.

0 comments
Pakej melancong ke Perth Muslim Friendly (March 2020)

Perth2017, Pakej melancong ke Perth tahun 2020 murah, pakej melancong ke perth , pakej ground perth 2020, bercuti ke Perth 2020

 



Pakej Perth Cuti Sekolah Mac 2020
 
Harga cuma RM3690 RM3490 seorang (ALL in).

Included
Tiket flight pergi dan balik +Meals onboard.
Kangaroo CONFIRM
Petik buah segar sampai penat.
BBQ secara piknik di Taman Botani paling best di Perth, Australia.


Deposit hanya RM 200 seorang.

Boleh bayar secara ansuran. 
Full payment harus diselesaikan at least 45 hari sebelum tarikh berlepas.


Boleh pilih tarikh :

14-18 Mac 2020
15-19 Mac 2020 
16-20 Mac 2020
17-21 Mac 2020 
18-22 Mac 2020 

Antara tempat menarik yang akan dilawati (tertakluk kepada masa dan cuaca):
  1. Watertown Branded Factory Outlet
  2. Scarborough Beach 
  3. Apple Farm
  4. Caversham Wildlife Park
  5. kilang Coklat Margarate Factory River
  6. Solat di Mirrabooka Mosque  
  7. Yancep National park
  8. The Pinnacles Dessert 
  9. Fremantle
  10. E-Shed Market (buka pada hari Jumaat, Sabtu dan Ahad sahaja) 
  11. Lunch di The Kailis Cafe  


Kenapa perlu pilih Pakej Kami ?
1. Kami mempunyai pengangkutan sendiri di Perth.
2. Tour leader kami Melayu Muslim.
3. Kami bawa anda jalan tanpa rushing dan berkira masa jika terlebih lebih masa sehari.
4. Kami sediakan makan 3x sehari dengan makanan lazat yg disediakan oleh halal restaurant milik orang Malaysia  disana.
5. Kami juga bagi peluang makan charcoal chicken Or lamb yg padu sehingga anda teringat ingat.
6. Kami juga beri peluang pengalaman bercuti yg berbeza seperti bersarapan atau makan tengahari ala ala berkelah di taman yg cantik atau di tepi pantai yg menenangkan.
7. Banyak lagi elemen kejutan yg kami bawakan tak mau janji awal yg penting kalau guest happy kami akan tambah keriangan anda tanpa anda duga hahaha just wait n see.
8. Tiket kami dah block awal jadi harga tiket yg kami dapat adalah harga yang sudah bagus utk pakej yg berbaloi. Jika anda lihat tiket mahal bagi date di atas maksudnya kami dah booked.
9. Rugi kalau tak join.


So tunggu ape lagi Deposit booking RM 200 dan boleh buat bayaran ansuran pakej lagi. Mur dah tu.

boleh contact saya di Whatsapp


atau DM saya di IG :@thesharkox




 



Itinerari Trip Sydney 2019 (DAY 4) - Blue Mountain

0 comments

Bercuti ke Sydney 2019

Itinerary Trip Sydney 2019 (DAY 4)
BLUE MOUNTAIN, KATOOMBA.



Train to Katoomba

  • Museum Station > Central Station (10 minutes)
  • Central Station > Katoomba Station (2 hours), > Scenic World (by bus, 30 minutes)
  • $8.80 per head  X 2 = $17.6 (RM51)

      
  • Scenic World entrance fee: $39 per head (via KLOOK app) x 2 person = $78 (RM229)
  • Breakfast: Coffee and churros $6 (RM18) and home cooked fried rice.
    Lemonade $3 (RM9), Ice cream 4.50 (RM13)
  • Scenic World's main attractions; Scenic Skyway, Scenic Railway and Scenic Cableway.
  • Scenic Skyway, the highest cable car in the world, Scenic Railway, the steepest railway in the world, Scenic Cableway,  largest aerial cable car in the Southern Hemisphere.
Scenic Railway

Scenic Cableway

Scenic Skyway

Scenic Walkway


Scenic Skyway

Waterfall viewed from Scenic Skyway


  • Return to Sydney from Scenic World at 2.30pm.
  • Arrive at Museum Station at 5.30pm.

End of Day 4

TOTAL EXPENSES: $109.10 x RM2.90 = RM317


Any inquiries, do DM me via IG
@mr_mrshrq




a3

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...