Realiti Sirap di Malaysia | Blog Komik oleh @thesharkox

Thursday, March 24, 2011

Realiti Sirap di Malaysia

Hoihoi...

Aku tidak akan memperkatakan perihal SPM pasal aku sendiri tak ingat SPM aku dapat berapa. Aku nak bercerita sikit perihal sirap bersempena dengan Sambutan Hari Kelahiran Sirap Peringkat Kebangsaan. Ya, memang sirap lahir pada hari ini, 24 Mac, tapi tahun berapa aku tak tau. Dan ya, aku memang antara peminat sirap. Mari lihat pengalaman aku bersama Sirap. Oh Yeah




tetapi..



Ya, harga ais memang mahal kamu tahu. Masa aku dok kat Shah Alam dulu, di sebuah restoran, Ais Kosong berharga 50 sen tahu! Padahal air yang dorang tuang tu lebih kurang je macam dalam illustrasi pertama. Memang ais zaman sekarang ni mahal-mahal. Ini adalah disebabkan kerajaan tidak lagi memberi subsidi ais kerana subsidi ais sahaja, kerajaan kerugian berbilion ringgit.  Kerajaan perlu berjimat bagi menghadapi pilhan raya yang akan datang. Maka subsidi ais di tarik. Okeh, ini sudah lari topik berkenaan sirap.


Sirap Kenduri Kahwin


Ini adalah benar. Aku tak pernah lagi pergi kenduri kahwin yang menyediakan air sirap yang tidak sedap. Even air pepsi sewaktu majlis sambutan harijadi pun tak sesedap air sirap kenduri kahwin ni. Walaupun ada banyak keraguan tentang kemasakkan air yang digunakan untuk membancuh sirap semasa kenduri tersebut, tapi ternyata semua air sirap di kenduri kahwin memang betul-betul heaven.


Selamat Menyambut Hari Kelahiran Sirap...

:)

p/s: Sirap bungkus tambah 20 sen.

45 comments:

shark said... [Reply to comment]

nk sirap free g kt majlis org kawin..

gabanMorka said... [Reply to comment]

lagi umph

kenduri kawin dgn sirap limau

wow

afrohead said... [Reply to comment]

hari kelahiran sirap peringkat kebangsaan? keh keh keh

storyfromme said... [Reply to comment]

sirap pon ade sambutan eh?

iSmAiL sAllEh said... [Reply to comment]

Parit Raja, Batu Pahat ade ayor sirap 5 kupang lagi.....hak hak hak

The Sharkox said... [Reply to comment]

@shark: Ye, tapi kalau tak dijemput pergi kenduri tu tak boleh jugak minum

The Sharkox said... [Reply to comment]

@gabanMorka: Oh, ada ke sirap limau? belum pernah jumpa lagi. Subsidi limau pun kena tarik jugak

The Sharkox said... [Reply to comment]

@afrohead: Ye, dalam dunia ini apa2 saja sambutan hari kelahiran kita boleh sambut, asalkan tidak tergelincir iman..

The Sharkox said... [Reply to comment]

@storyfromme: ada, hari ni la

Quc@i said... [Reply to comment]

@iSmAiL sAllEh:

kt mne tu..jom2 mlam nie...

efa said... [Reply to comment]

ada gak yea sambutan hari sirap?huhu..skrg semua mahal haha..nk free pi minum kt kenduri kawin hehe..nice drawing like :)

nub said... [Reply to comment]

sirap kawen serius sedap tahap gaban

zikeryhassan said... [Reply to comment]

air sirap kenduri kawen free. sebab tu sedap kan?

mie said... [Reply to comment]

brapa harga sirap ficampur dengan liamu pula..
eeheheee

Zana Zingaa. said... [Reply to comment]

serius kalau wat sirap kat rumah tak rasa eksaited sangat nak minum, tapi bila p kenduri tengok sirap, macam sedapppp gilos. hahaa

Hisyam Nozi said... [Reply to comment]

fenomena sirap. aku ada kawan pegi kedai makan mesti order air sirap. tak boring ke minum air sirap ni?

budak awam said... [Reply to comment]

haha cool glew :D

The Sharkox said... [Reply to comment]

@efa:Ish, kenapa ramai sangat tak tahu pasal Sambutan Hari Sirap ni?

The Sharkox said... [Reply to comment]

@nub, Zik: Ye...sedap tahap GabanMorka..haha... Dan iye, sebab free itulah sedap. Cuba pergi kenduri kawen, air sirap kena bayar, konfirm tak sedap..HAHAHAHAHA

The Sharkox said... [Reply to comment]

@mie:Bergantung kepada jenis limau. Kalau limau kasturi, tambah 20 sen lagi. Kalau limau purut, harga still sama dengan sirap biasa, tapi kesannya ialah, balik umah, sakit perut sepanjang masa..hahaha

@Zana Zingga: Benar.... setuju sejuta persen

The Sharkox said... [Reply to comment]

@Hisyam Nozi: Samalah macam hisap rokok, tak boring ke hisap rokok? Padahal rokok lagi mahal dari sirap. Dah la tak sejuk, tak hilangkan dahaga pulak tu.. So, sirap adalah lebih berbaloi dari rokok..

@Budak Awam: memang cool gilew2 taw...

ParkAir said... [Reply to comment]

Aku tak tau pun ada sambutan hari sirap? Macam mana Harian Metro bleh tertinggal berita macam ni. Asyik cover berita rogol je.

Kalo banyak tu sirap setengah sedut pun dah abes.

❤NazirahMoktar❤ said... [Reply to comment]

betulll...sirap tu murah je.pastu jual rm1 memg dah untung gile.kdg2 beli ais je, sirap buat sendiri...

tpi serius sirap org kawin sedap..tak tau nape, padahal air paip je =,=

The Sharkox said... [Reply to comment]

@ParkAir: Ada weh.. Remaja bawah umur kena Rogol selepas sambutan hari Sirap

The Sharkox said... [Reply to comment]

@❤NazirahMoktar❤: Hahaha... air paip tu la yang membuatkan sirap tu jadi sedap sebenarnya

♥sophie♥ said... [Reply to comment]

tak tahu plak ade sambutan cenggini,,hihi =)

The Sharkox said... [Reply to comment]

@♥sophie♥: Biasanya sambutan hari sirap ni tak ramai yang tau.. dia agak underground sikit

KiN said... [Reply to comment]

sirap buat seniri xsampai singgit :)
boleh tambah limau, lg ump!

Ayeem Jemain said... [Reply to comment]

haha air kenduri tak masak? biar betol. air kenduri sedap, sbb air gula direbus dengan pandan

Farah D said... [Reply to comment]

suka minum sirap even bagi certain org mcm dah boring ;D first time singgah blog ni. suke!

The Sharkox said... [Reply to comment]

@KiN:buat sendiri rasa tak feel

The Sharkox said... [Reply to comment]

@Ayeem Jemain: ah ko, ye ye je rebus dengan pandan... haha

The Sharkox said... [Reply to comment]

@Farah D: Hai farah... thanks to ayeem pasal dia la kan farah masuk sini..hoho

The Sharkox said... [Reply to comment]

@Farah D: Hai farah... thanks to ayeem pasal dia la kan farah masuk sini..hoho

syarifah radiah ibrahim said... [Reply to comment]

hari kelahiran sirap?
wujud la pulak
haha~

♥sophie♥ said... [Reply to comment]

kire sirap underground lah nie ?? hehe

The Sharkox said... [Reply to comment]

@syarifah radiah ibrahim: heh, kenapa tidak tahu???

@Sophie: On the ground

hentakbelipat said... [Reply to comment]

kalau kau beli kat UTM lagi ganas...bubuh ais dulu penuh satu cawan baru letak air..dah tu berape sedut je boleh minum

pearl jade said... [Reply to comment]

dah lama weh x minum sirap kndri..
dorg wt air oreng jah..waa

mALd!EyA said... [Reply to comment]

sirap pon byk gula~

baek mnom air suam....pastu limau suam~!

lg heaven~!

sihat walafiat..disamping mendapat suara yg power..haha~

Ahmad Fikrizaman said... [Reply to comment]

Betoi la yang laz tu.. ayaq sirap time kenuri sedap suma.. tambah banyak kali lak tu...

YAYA AZURA said... [Reply to comment]

kenduri kahwin sirap+cengkih...sedap....

The Sharkox said... [Reply to comment]

@hentakbelipat: itu memang hardcore gila vavi punya ganas

@Jade: Air oren tak padu macam sirap

@Mal: Eleh, dan2 kata air suam..padahal pergi kenduri minum sirap jugak..

@Fikri.my: tambah sampai kembung perut

@Yaya: Ha? resepi apa tu?

~M-i-M~ said... [Reply to comment]

nak air sirap kenduri yg dijamin airnya dimasak, dtg r knduri umah aku...
mmg cnfirm masak,sbb aku yg masak air tu sndri n bancuh dlm bekas air tu...
insyaAllah dijamin terbaik n sedap...
^_^

Anonymous said... [Reply to comment]

cheap ugg boots
cheap nike shox
kate spade handbags
moncler jackets
north face outlet
michael kors outlet
belstaff outlet
cheap uggs
genuine ugg boots
cheap uggs for sale
ugg boots for kids
air max
ugg sale
michael kors outlet
juicy couture outlet
patagonia jackets
discount basketball shoes
womens ugg boots
ugg boots outlet
tory burch black friday
nike shoes
christian louboutin cheap
gucci handbags
jimmy choo shoes
michael kors outlet
balenciaga bag
woolrich outlet
nike shoes
parajumper jackets
cheap uggs
nike store online
isabel marant