Supermoon 2011 | Blog Komik oleh @thesharkox

Friday, March 18, 2011

Supermoon 2011


Hoihoi.

Dalam 3-4 hari ini, aku dok follow pasal Fenomena Supermoon yang bakal berlaku pada 19 Mac 2011. Esok malam le tu. Ingat, Supermoon, bukan Superman, bukan Sailormoon. So, what is Supermoon actually? Supermoon ialah satu fenomena dia mana bulan berada paling hampir dengan bumi. Tahun 2011 ni (to be exact, 19 Mac 2011), jarak antara bulan dan bumi ialah sekitar 360K km. Kira dekat lah tu. Ini adalah jarak hampir dalam masa 20 tahun. Oleh dengan itu, kita sebagai makhluk bumi MUNGKIN dapat meyaksikan bulan mengambang paling besar pernah terjadi. MUNGKIN. Yeay! Apa yang Yeay?

Setakat aku dok baca pasal Supermoon ni, ada beberapa ramalan tentang kemungkinan yang bakal berlaku kat bumi kita ni masa kejadian tu. Kemungkinan bencana alamlah senang cakap. Antara ramalan paling faymous ialah Ramalan Nolle.


Siapa pulak Si Nolle ni? Ok, Richard Nolle ini ialah seorang Astrologist dari Amerika. Si Nolle ni predict waktu Supermoon ni nanti kemungkinan akan berlaku beberapa bencana alam macam gempa bumi pada 5 skala Richter, tsunami, letusan gunung berapi, taufan dan banjir besar. Kamu boleh baca kat link bahagian rujukan. Hoh! Apa yang hoh?

Kebetulan, Tsunami kat Acheh tahun 2004 berlaku 2 minggu sebelum Supermoon 2005. Tsunami kat Jepun pulak berlaku lebih kurang seminggu sebelum Supermoon 2011 (19 Mac 2011). So, adakah Supermoon 2011 ada kaitan dengan gempa bumi dan Tsunami di Jepun?


Heh, harap-harap ramalan Nolle tu tak betullah.

:(

p/s: Dunia makin tua. 

Rujukan: 

Will March 19 ‘Supermoon’ Trigger Natural Disasters? -

28 comments:

Emila Yusof said... [Reply to comment]

yeay! hehe

Emila Yusof said... [Reply to comment]

@The Sharkox: Supermoon ialah satu fenomena dia mana bulan berada paling hampir dengan bumi.

Ayeem Jemain said... [Reply to comment]

mintak2 ok saja. aminn. haha PAS masuk siap

Aisyah Thaqif said... [Reply to comment]

erkk ,, ttba terpikir pasal kiamat la pulak :D

* bumi dah terlampau uzur *

nub said... [Reply to comment]

dah tua sgt... isi2 suma dah x sayangkan bumi...

sembil9n said... [Reply to comment]

mri kite cri planet yg lebih muda....isk3~

The Sharkox said... [Reply to comment]

@Ayeem Jemain: Satu2nya bulan mengambang penuh sepanjang masa di malaysia..haha

The Sharkox said... [Reply to comment]

@Aisyah Thaqif: kalu kiamat, lagi berganda2 la bencana dia..ni kira tanda2 kecil ni

The Sharkox said... [Reply to comment]

@nub:tu la hang...selalu dok pukoi sana sini, mana bumi tak merajuk

The Sharkox said... [Reply to comment]

@sembil9n: Planet apa? Planet Hollywood?

hadiee said... [Reply to comment]

gambo tu semat. nice entri :)

afrohead said... [Reply to comment]

bulan yang last sekali tu lagi besar. keh keh keh

♥CIK SHA♥ said... [Reply to comment]

emm..bumi dah uzur sangat2..semoga takde kejadian buruk yg berlaku macam yg diramalkan tu..amin..

The Sharkox said... [Reply to comment]

@hadiee:Thanzzzzah

The Sharkox said... [Reply to comment]

@afrohead: hehehehe... Tu pasal Bob Lokman join tu..

The Sharkox said... [Reply to comment]

@♥CIK SHA♥: Moga begitulah

D Yatie said... [Reply to comment]

semoga kita terhindar dari sebarang bencana alam. insyaAllah.

~ Miss PIJAOSIX~ said... [Reply to comment]

mari same2 kite nantikan malam ini............dan harap2 kite tgk kebesaran Allah ni dengan rase syukur dan semakin beringat2....betol ckp ko..dunia makin TUA...

uit, bile lak BOB LOKMAN masuk parti tutt?? tertinggal aku..hihii

Faisal said... [Reply to comment]

haha..cantik blog gambar-gambar yang ko letak dlm entri..gud2..ada kelainan =)

ParkAir said... [Reply to comment]

Cuba teka, berapa ramaikah orang Saiya akan jadi Gorila malam esok?

gabanMorka said... [Reply to comment]

sbb jarak bulan yg dekat, so graviti die dr bulan pon jd kuat. pasang surut air maybe terganggu..haha


datang bulan

The Sharkox said... [Reply to comment]

@Faisal:thenkius

The Sharkox said... [Reply to comment]

@ParkAir: 7 orang, termasuk engkau..haha

The Sharkox said... [Reply to comment]

@gabanMorka: HAHAHAHAHA..

Republic Aku said... [Reply to comment]

memang dah lama tunggu supermoon ni...boleh tukar jadi serigala kejap!

BeaN MorENo said... [Reply to comment]

hm macam-macam...

Raji berkata said... [Reply to comment]

yeah kita hanya mampu predict ;D
yg merancangnya ialah Allah ^^

Anonymous said... [Reply to comment]

ugg boots clearance outlet
mac cosmetics wholesale
mac cosmetics
cheap uggs
nike roshe run
gucci outlet
ugg boots sale uk
furla handbags
ray ban outlet
louis vuitton outlet sale
ugg clearance
woolrich jackets
genuine uggs
burberry outlet
gucci bags
canada goose jackets
mbt shoes
cheap ugg boots
canada goose sale
furla handbags
prada handbags
salvatore ferragamo shoes
canada goose jackets sale
ugg outlet online
tory burch outlet online
nike outlet
nike outlet online
roshe run
joe new balance outlet
reebok shoes outlet
louis vuitton bags