MTE 2010 | Blog Komik oleh @thesharkox

MTE 2010



Haup....lama tak update...busy ya amat....ni pon baru balik dari KL...ada exhibition kat Malaysia Technology Expo di PWTC. pergh...penat beb....







Untuk MTE 2010 ni, Prof Madya Fadzilah Siraj hantar 2 projek..HiSMS (Hybrid Intelligence School Management System) dan iAutoMArk (Intelligence Automated Masrking System for Structured Text). Ambil masa dekat sebulan jugalah nak develop 2 system ni...dalam masa sebulan tu la si Shahrin, programmer HiSMS balik lewat, dalam masa sebulan ni lah si Rajib banyak skip kelas die, dalam masa sebulan ni jugaklah si Megat kepenatan ke sana sini, dan dalam masa seminggu terakhir pula, aku keje keras memikiran konsep untuk di letak dalam poster...Prof Fadzilah ni kalu buat poster mesti nak lebih dari orang lain...kalu orang lain buat simple2, yang die mesti nak yang WOW punya...letih beb mencari idea...





*Background Template ni En. Syamsul yang buat...aku punya part ialah tambah muka aku je dalam poster tu..haha


Kitorang bertolak ke KL hari Rabu pukul 11.10 pagi. naik FireFly..apa barang naik AirAsia (AA)...hehe..FireFly (FF) ni kabin dia kecik je, tapi ruang antara tempat duduk penumpang tu luas sedikit la dari AA. Tapi yang pasti, FF ni memang kuat bergegar, esspecially waktu nak take off and nak landing...kalu langgar awan lagi la...



Kitorang sampai kat Subang Airport jam 12.20. terus cari teksi g Legend hotel..sepatutnya kitorang stay di KL International Hotel..tapi disebabkan ada masalah tertentu, kitorng kena pergi dulu kat Legeng Hotel. di pendekkan cerita, kitorang hanya dapat check in kul 4.30 petang...pergh..penat kerana ktorang terpaksa tunggu prof sampai.



sampai2 je, terus buat kerja yang tak siap lagi..print itu, print ini, edit balik yang itu, kemaskan balik sistem yang tak bape nak kemas...n malam tu, kitorang tiidur pukul 2...padahal esok pagi kena ada kat PWTC kul 9 pagi...



kul 5 pagi prof kejut, ada emergency..abang prof, yang dah seminggu koma kat hospital ampang, dah meninggal pagi tu..Innalillah..dan, pagi itu juga, prof arahkan aku untuk take over tempat dia sebagai presenter untuk kedua2 projek tu..pergh....berderau jantung aku...so, 100% presentation adalah bergantung pada aku...best atau tak best, memang aku yang kene handle..ah sudah..mampus aku..walaupun aku cuba menolak, tapi prof cakap yang aku ni lebih tenang bercakap berbanding Shahrin, aku terima dengan penuh cuak...beb, ni nak present kat orang luar beb...bukan present kat kelas...

Aku ni designer je..takat create interface, creatre poster, banner, and bunting boleh la...ni kalau sistem tu sendiri punya flow pun aku tak bape nak clear, memang tugas berat la..Kalau iAutomark tu memang aku yakin aku leh pasal aku tau flow dia, tapi HiSMS, memang aku sendiri tak bape nak paham...pasal HiSMS ni memang 100% shahrin, prof and megat je yang paham..

pagi tu, 5 kali aku ulang alik ke tandas....aku pon tak ade mood nak melawak ke nak gelak2 ke...dok tunggu evaluator tu, bila la nak sampai...cuak siot..cuak..nak berak pon tak lalu dah...kencing toksah cakap la...tak sampai 5 minit g toilet nak terkucil je...



Dan, kul 11, datang la evaluator 3 orang nak evaluate iAutoMark..n aku dapat present dengan tenang...pergh...seronot gila masa dah abis present...evaluator Ok, dorang tanya soalan pon aku leh jawab, demonstration pon ok..so, aku n Rajib memang happy gila pas tu...skg tunggu HiSMS lak..



Kul 12 lebih, juri untuk HiSMS pun tiba..dari UM rasanya...ha, yang ini, aku present separuh, pastu the rest, aku pass kat Sharin...pergh...evaluator tu memang giler ah..psycho kitorang, tanya soalan yang membunuh, mintak nak tgk itu nak tgk ini...sampai aku rasa give up giler....pergh..panas hati...



lepas abis present, aku n shahrin rasa sangat de-motivated...yela...die tanya soalan yang hanya prof yang tau jawapannya..kalau la prof ade masa present tu, mesti die tau macam mana nak patahkan balik soalan2 yang cenggitu.. tak pe laaa....

pas abis je presentation, kitorang lompat bintang ramai2...hehe..ni aku tambah je...lega la..dua projek dah lepas evaluate..pastu tawakal je la..kalu de rezeki, ada la medal...tapi masa tu aku mmg yakin iAutoMark akan menang satu medal, at least gangsa pon jadi la...

dan keputusannya, iAutoMark tak menang apa2, tapi HiSMS yang yang dapat Gangsa...hahaha...apeda...tapi yang pasti, secara tak rasmi untuk masa ini, aku katakan bahawa UUM menang 4 Emas, 4 Perak, dan 6 Gangsa...and V-Hajj Prof Nasir n Fitri menang award produk terbaik lebih kurang macam tu la...Overall, 14 dari 15 penyertaan dari UUM, dapat medal...perghh...90% dapat medal tu...dan secara tak rasmi, UUM menang award Booth Terbaik berdasarkan percentage medal yang dimiliki adalah lebih tinggi dari universiti2 lain yang bertanding...ahh...mesti Nordin Kardi (VC) bangga punya la...tapi pada aku, Prof Dahalan, our Deputy Vice Chansellor of Research and Innovation Deputy Vice Chansellor should be awarded this acknoledgement...




So, itu saja.....bye2...tak larat nak taip dah..ari ni prof kasi cuti...so, nak pi tukaq minyak itam proton saga...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...