Selamat Hari Raya: Pokok ni 'famous' kat Perlis | Blog Komik oleh @thesharkox

Selamat Hari Raya: Pokok ni 'famous' kat Perlis




Selamat Hari Raya, hari ke 4
Masa hari raya ke-2 hari tu, mak ajak aku pi ziarah sedara
Serius sheet, aku langsung tak pernah kenal, panggil apa entah dia tu
kiranya adik beradik sepupu sepapat nenek aku

Rumah dia memang tipikal style melayu kampung punya rumahlah
betul-betul kat tengah bendang
nak masuk dengan kereta pun tak berani
takut kereta tergolek dalam bendang, pasal jalan dia kecik ajer

Sampai ajer kat rumah tu, maklang aku ajak pi kat belakang rumah
belakang rumah tu ada macam kebunlah
Maklang aku tanya "Ha, agak-agak ni pokok apa?? pokok ni famous kat Perlis"
Serius sheet lagi, aku tak tau apa nama pokok tu
tapi bila dia kata pokok famous kat perlis, terus aku jawab "Pokok Anggur"

Kah Kah Kah..

Sekali kena gelak dengan maklang dan paklang aku
Apa jadah pulak pokok anggur nak tanam tepi sawah
Yelah, aku tau 2 pokok je yang famous kat Perlis tu
Satu ialah pokok tebu (for obvious reason, memang bodolah kalau aku cakap itu pokok tebu)
Satu lagi pulak, pokok anggur Perlis

"Dah tu, pokok apa pulak??" 

Maklang jawab 

"Ni la namanya Pokok Ketum..yang orang selalu kena tangkap tu pasal jual ayaq daun dari pokok ni la, ayaq daun ketum"

Oooo i see...ni rupanya pokok ketum, baru aku tau
Orang kampung kata, pokok ni tak salah pun, air dia memang orang buat ubat
tapi yg jadi salah, bila depa campoq dengan ubat nyamuk
Oooo..bijak jugak bila dicampur dengan ubat nyamuk, barulah boleh rasa perasaan sebagai seekor nyamuk kot



Nasib baiklah itu pokok ketum
kalau lah dia buat kebun pokok ganja
confirm, tahun depan aku tak datang dah beraya rumah dia
Silap-silap keluar metro "Beraya dalam kebun pokok ganja"

Kah Kah Kah.

p/s: masa kat dalam rumah tu, ada bekas air, dalam dia air kaler hitam macam air kopi, tapi aku tak rasa itu air kopi...

7 comments:

gabanMorka said... [Reply to comment]

wahhh...leh wat modal niaga ketum ni.haha

Sharkox said... [Reply to comment]

@gabanMorka: Boleh aje...nak ke dalam pun senang..haha..tapi siyes, maklang aku kata dulu sebungkus rm60 boleh dapat...

gabanMorka said... [Reply to comment]

minum ketum,xpenat wat keje...ketum merah paling orang cari.tapi aku xtaw la.dgr ckp org je.haha

Sharkox said... [Reply to comment]

@gabanMorka: memang la...yang betulnya air ketum tu orang buat ubat..orang kampung kalau demam, hentam air ketum ni la..tapi bukannya yg campur ubat nyamuk tu..

GaDiS KaMpUnG sEpArA BaNdAr said... [Reply to comment]

boleh jadi duta daun ketum ni

ahaha

Sharkox said... [Reply to comment]

@GaDiS KaMpUnG sEpArA BaNdAr:Haha...boleh...memang ada offer pun..tengah mempertimbangkan tawaran...haha

Anonymous said... [Reply to comment]

coach purses outlet
ugg clearance
ugg boots for women
ugg boots outlet
dolce gabbana outlet
uggs for sale
michael kors handbags outlet
michael kors outlet
uggs outlet stores
tods outlet
ugg uk
tory burch outlet
nike factory outlet
nike outlet
cheap jordans for sale
discount uggs
canada goose jackets
north face outlet
beats by dre black friday 2014
ugg boots sale
michael kors uk
zumba dvd
pandora charms
ugg boots sale
air max 2013
moncler jackets
cheap nike shox
tiffany & co
canada goose jackets
coach bags
coach factory outlet
nike store

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...