Apakah National Conference on Rural ICT Development?? | Blog Komik oleh @thesharkox

Saturday, November 27, 2010

Apakah National Conference on Rural ICT Development??


Hoihoi
Ok. Minggu ni tak ada apa-apa yang pelik berlaku dalam hidup aku. Macam biasa bangun terus on laptop, menghadap Facebook, check emel kot-kot ada job baru yang boleh bagi duit, check komen-komen kat blog kot boleh gelak-gelak, lepas tu baca paper. Biasa. Tipikal. Kitaran hidup yang simple.

Cuma minggu ni aku pergi satu conference. Tak jauh pun. Kat luar UUM lebih sikit je. Kat Executive Development Centre (EDC). EDC ni kiranya macam hotellah. Kalau UiTM ada hotel dia sendiri, UUM pun ada hotel dia sendiri jugak. Bukan pasal EDC yang aku nak cerita. Tapi pasal Conference ni.

Conference Rural ICT Development (RICTD) ni kali ketiga fakulti aku buat. Sebelum ni tahun bila entah dorang buat, aku lupa. Aku pergi sebagai peserta ajer. Tak macam sebelum ni, aku jadi presenter di  Bali hujung bulan September (CIMSim 2010) dan Penang awal bulan ni (ICOQSIA 2010). 

Itupun pasal dorang suruh pergi. Kalau ikutkan baik aku duduk kat lab buat kerja aku sendiri. Tapi dah dorang cakap "Pergilah, free ajer. Ada makan free kat EDC",  terus aku pergi. Yelah, makan kat tempat macam hotel memang sedap kan? Sudahlah sedap, free pulak tu.


Owh.. Michael Lai di situ!

Kuan pura-pura khusyuk

Syahrin pura-pura fokus

Shed tidak berpura-pura gedik


bersama Big Boss TM, Datuk Dr. Halim Shafie

Goodie Bag yang di sponsor oleh TM..everyone connects..


Sedikit mengenai RICTD 2010
+ Big Boss TM, Datuk Dr. Halim Shafie sebagai Keynote Speaker pada hari pertama.
+ Tema lebih memfokuskan kepada penggunaan broadband di kawasan luar bandar
+ Kadar penggunaan broadband di Malaysia setakat ini baru 50%!!! (Sumber: SKMM)
+ Kadar penggunaan broadband di Korea Selatan ialah 100%!!!! (Sumber: Buletin P1 Wimax)
+ Kadar speed di Singa-sukar-pura-pura lebih laju dari Malaysia.
+ Beberapa tahun lepas, sebanyak 40 ribu sekolah di Siam pakai broadband. Pada tahun yang sama ketika itu, hanya ada 245  (baca: Dua Ratus Empat Puluh Lima) sekolah di Malaysia pakai broadband.
+ Sekarang di Malaysia ada 10 ribu sekolah yang pakai broadband, di Siam rasanya dah naik lagi banyak kot
+ Kalau kat sini kita masih berbangga dengan speed paling habis laju pun 10Mbps, tapi kat Western    Countries, diorang dah tak heran dengan soal speed ni. Pasal dorang punya berganda lebih laju dari yang kita ada.
+ Kesimpulan: Malaysia masih ketinggalan dari segi perkhidmatan jalur lebar.
+ Saranan: Kerajaan haruslah melaburkan banyak duit bagi menambahkan lagi infrastuktur perkhidmatan broadband yang sedia kepada rakyat. 

Tambah sikit lagi:
+ Ada forum petang tu melibatkan TM vs P1 vs Pernec
+ Pernec adalah company yang buat Kad Telefon Helo tu
+ TM mengaku mereka rugi tahun lepas pasal P1 sudah 'potong' mereka
+ Makan kat hotel memang sedap!
+ Aku dah terlupa banyak benda nak bagitahu...arghhh..

Last but not least:

Sedapnya mengorek hidung

Harharahar

Cheers,
Selamat Menghadiri Kenduri Kawen di hujung minggu

p/s: Korek Hidung memang best!!

12 comments:

mia said... [Reply to comment]

penah samapi UUM sekali je..hehee...morning kembali en sharkox..da vote ke blum ni...hahahaa

zikeryhassan said... [Reply to comment]

korek idong mmg best.

tp xperlu kot menunjuk

The Sharkox said... [Reply to comment]

@zikeryhassan: AHAHAHA..tunjuk je lah

The Sharkox said... [Reply to comment]

@mia:Bila lagi nak sampai?????

shaharil said... [Reply to comment]

Bro, study uum? Lau study uum bolehlah jumpa.. hehehe

The Sharkox said... [Reply to comment]

@shaharil: Hoho..bisa di atur kalau ada masa..hehe

Anonymous said... [Reply to comment]

[url=http://seoservicemarket.com]seo services[/url]

Anonymous said... [Reply to comment]

[url=http://fastcashloansonlinedirectly.com/#uisxj]payday loans[/url] - payday loans , http://fastcashloansonlinedirectly.com/#ewmgh fast cash advance payday loans

Anonymous said... [Reply to comment]

[url=http://levitradirectly.com/#pxyhj]cheap levitra online[/url] - levitra online , http://levitradirectly.com/#kuqyb order levitra

Anonymous said... [Reply to comment]

[url=http://propeciadirectlyonline.com/#zmikd]generic propecia[/url] - buy cheap propecia , http://propeciadirectlyonline.com/#rztzz propecia online without prescription

Anonymous said... [Reply to comment]

lorazepam online pete wentz ativan overdose - ativan side effects eyes

Anonymous said... [Reply to comment]

nike shox
uggs on sale
ugg clearance
woolrich outlet
nike air max 95
uggs uk
yves saint laurent shoes
celine handbags
nike shox clearance
ugg boots cheap
oakleys sunglasses
uggs sale
furla handbags
babyliss flat iron
prada outlet
moncler outlet
moncler jackets
balenciaga bag
salvatore ferragamo shoes
nike air max 90
canada goose jackets
cheap uggs for sale
isabel marant sneakers
cheap oakley sunglasses
jimmy choo shoes
ray ban outlet
nike shox
ysl shoes
dansko outlet
salvatore ferragamo outlet
celine outlet
moncler uk
guess factory
clarks outlet