Cara-cara untuk mengatasi masalah Google Redirect ke Arama Search | Blog Komik oleh @thesharkox

Friday, December 17, 2010

Cara-cara untuk mengatasi masalah Google Redirect ke Arama Search



Hoihoi..

Hari ini aku ada satu problem. Problem aku hari ini ialah Google search engine aku jadi bengong. Bila aku nak cari bahan dalam google, tetiba satu page bodoh ni keluar. Macam yang kat dalam gambar bawah ni. Menyusahkan aku nak cari bahan ajer. 


Aku pun tension gila lah pasal bila check dekat internet, benda ni depa kata Trojan. Trojan apa entah aku tak ingat. Tapi yang pasti, Trojan ni datang dari Pop-Up Advertisement. Aku teringat balik yang aku ada ter-klik dekat iklan apa entah masa aku nak download something from Ziddu.com or LinkBucks.com. Lepas tu baru jadi macam ni. Bila scan, memang NOD32 aku detect trojan tu, dia menyorok dalam My Document. Tapi masalah Redirect ke Arama Search tu tak selesai jugak. Hangin satu ponggong!

Tapi last-last aku jumpa jugak cara nak buang benda ni. Senang macam makan kacang cap tangan. Kucing buta kudung kaki pun boleh buat. Kalau dah terkena esok lusa, jangan cuak. Tak payah format pun. Cuma edjas sikit dalam System32. Aku dah buat dan Alhamdulillah, berhasil. 

Cara-caranya ialah macam ni ha..


1-Pergi kat My Computer > Local C > Windows > System32  > Drivers > etc

Right klik untuk besarkan


2- Dalam etc, right click hosts > Open  > Open With Notepad



3- Lepas tu korang delete semua IP dalam tu KECUALI  127.0.0.1   localhost. Kalau korang delete jugak semua tu, bukan masalah aku. 



4- Lepas tu SAVE. Then Restart balik WINDOWS korang


5- Kalau tak jadi, jangan marah aku. Aku buat jadi ajer, OK.



Kan dah save duit korang dari hantar pergi format. Yelah, kalau hantar kedai, kedai akan cakap "Ini kena virus baru ni. Kena format ni." Dah hilang berapa puluh hengget tu?

Masa aku kena trojan ni takde masalah besar sangat pun. Takde pun berlaku system crash, bluescreen atau lembab. Cuma tak best bila nak search tak boleh. Even Yahoo! pun sama jugak tak boleh. Aku dah test kat semua browser, Firefox, IE, Chrome, Opera semua sama ajer. Memang bijak lah siapa yang buat trojan ni. So berhati-hati dengan Pop-Up Advertisement.




Cheers
Salam 1Trojan.


p/s: Virus baru ni, kena format dik..

Thanks to

24 comments:

Izzat Aziz said... [Reply to comment]

aku dah kena ari tu, habis antivirus guna tak de kesan.. bagi kat kawan aku dia buat cam tutorial tu.. cam apa rasa..haha

JRY The Boonto said... [Reply to comment]

laptop gua antibodi kuat, walaupun xda antivirus, laptop gua belum kena lg virus ni. hahaha. harap2 xkena la:D

rossoneri said... [Reply to comment]

ohhh pernah kena dulu,langsung xboleh bukak adeiiii,sebab lama sangat biarkan kot...buat dek je ada trojan ni..hahaha...thanx ajar,pasni boleh ler buat kalau kena lagi..

Fariq said... [Reply to comment]

fuyoo.. nice info bro,,
btw skrg format tak payah anta kedai,
buat sendiri pon bley,,

The Sharkox said... [Reply to comment]

@Izzat Aziz: Dia detect, dia clean, tapi prob tu masih lekat...guna ni hilang

@JRY: Amboi, inject BCG je laptop ko tu smpai takde AV?

@Rosso: Jangan biar lama2..takut berjangkit

@Fariq: Kalau yang reti tu takpa, kalau yang tak reti? yang asal slow sikit je format g anta kedai tu

kell said... [Reply to comment]

memang bijak la trojan tu buat duit

Afendi Othman said... [Reply to comment]

blum kena lagi..hehe..selamat...

etomyam said... [Reply to comment]

gitu ye, thanks, nak cuba buat jugak

wazy said... [Reply to comment]

yeahhh
dah berjaya buat seperti di atas tu
tq bro

The Sharkox said... [Reply to comment]

@kell: Dapat duit guna cara tak betul buat apa

@Afendi: Kalau dah kena singgah la balik sini..hehe

@Etomyam: Sama2 bro

@Wazy: kena jugak eh?

AISHA INANI said... [Reply to comment]

wahh expert eh?
neway tak penah kena lagik kot.
tenx for the tips! hee.

RedBoys said... [Reply to comment]

betul tu. kalau hantar gi kedai mau habis 40 hinggit. rugi woo.

Afzainizam said... [Reply to comment]

★°°•.★°°•.★°°•.★°°•.★
buat pembaca blog kami
http://firestartingautomobil.blogspot.com/
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
★°°•.★°°•.★°°•.★°°•.★
Salam kunjungan salam ziarah…. Thanks kerana berkongsi story pada kami. Woooo pengetahuan baru ni kena ambil note dulu nanti aku lupa pasal benda cam ni kena aje kita terus mengelabah

The Sharkox said... [Reply to comment]

@AISHA INANI: takde lah expert, cuma share je

@Red: anta kat member la..tapi rugi la format sendir pun..kena install balik

@Afznizam: jangan gelabah..benda kecik je..kecik pun menyusahkan

Amirez said... [Reply to comment]

hoho..aku pun kena baru2 ni.
aku delete 1 file host tu, masalah selesai. localhost still lagi ok macam biasa

sue said... [Reply to comment]

saya tak boleh buat.. cemana ni.. tak boleh save pun lepas edit?????????????

boleh tolong tak.. setiap kali nak save lepas delete semua url tu.. tak dpt save notepad tu

^sue^ said... [Reply to comment]

dah berjaya!

ihiks.. terima kasih !

Mohd Shahrul Hafizi said... [Reply to comment]

Fuhhh! Nasib baik ko kan. Aku pun angin dengan pop-up ads ni. Esp bila kita direct download. Ada je benda alah ni nak menyibuk.

The Sharkox said... [Reply to comment]

@Amirez: Hoho..delete satu file host tu takde effect apa2?

@Sue: Yay!!

@Shahrul: Tu lah..ni keluar sampai 3-4 adds sekali..tengah tekan2 pangkah, tertekan yang iklan dalam tu

Azwan Ali said... [Reply to comment]

terima kasih bebanyak . aku dah pening haritu ngan arama ni

The Sharkox said... [Reply to comment]

@Azwan Ali: sama2 wan ali...hui, nama sama mcam wan ali sorang lagi tu..haha

iniialahaku said... [Reply to comment]

lmbat gla aku ngomen entry tpi cambest sbb pnah jdi kat aku mggu lpas..aku wat pkai combofix sbb aku dah try wat cam kat ats xleh.pas2 scan pkai eset online scanner(buka pkai IE sja) skali tgk kluarla binatang brgelar trojan ni smpai 19 ekor..aiyak..

sembil9n said... [Reply to comment]

aq bnci pop up

Anonymous said... [Reply to comment]

cheap jordan shoes
moncler jackets
manolo blahnik shoes
christian louboutin outlet
cheap uggs for sale
canada goose sale
mac makeup
gucci handbags
gucci bags
michael kors outlet
cheap basketball shoes
tory burch outlet online
nike shox shoes
cheap christian louboutin
nike sb
cheap uggs
cheap ugg boots
giuseppe zanotti shoes
belstaff jackets
juicy couture handbags
uggs sale
louis vuitton handbags
uggs sale
north face jackets
dansko outlet
roshe run
louis vuitton outlet
canada goose outlet
giuseppe zanotti outlet
ugg sale
ugg boots clearance
cheap uggs for sale
nike air max
michael kors handbags
uggs on sale
cheap nike basketball shoes