Adakah korang pernah bercita-cita menjadi seorang ahli bomba? | Blog Komik oleh @thesharkox

Sunday, January 23, 2011

Adakah korang pernah bercita-cita menjadi seorang ahli bomba?


Hoihoi..

Lepas terbaca entri Hamzah si Terbang Tinggi-Tinggi, aku teringat pulak kisah aku. Aku dulu, waktu sekolah rendah, kalau cikgu tanya "Apa cita-cita awak?",  jawapan yang standard terpacul dari mulut aku ialah polis, askar dan bomba. Tapi aku selalu jawab "Nak jadi Bomba" lebih dari nak jadi polis dan askar. Kenapa bomba? Pasal tak ada pekerjaan lain dalam dunia ni selain bomba yang mana dalam pejabat dia ada lantai berlubang dan boleh turun ke bawah melalui lubang tersebut menggunakan sebatang tiang. 

Cool kan kerja bomba? 



Tapi itu cita-cita masa sekolah rendah. Cita-cita tersebut hanya bertahan sampai darjah 4. Kemudian aku tak ingat dah cita-cita aku. Masuk sekolah menengah, lagi aku blur. Langsung tiada cita-cita nak jadi apa. Last-last jadi la seorang  yang melukis dalam blog sendiri. 

Hahaharimau..

Senyum, 
Salam 1Bomba...nenong nenong...

p/s: So, apa cita-cita korang masa sekolah rendah dulu?  

32 comments:

LadyzuL ⎝⏠⏝⏠⎠™ said... [Reply to comment]

btoi2...sampai kakD tak bleh blah klu The Sharkox up N3 mesti ada katun yg sempoi punya...

gabanMorka said... [Reply to comment]

sekolah rendah aku nak jadi saintis/angkasawan.
sekolah menengah nak jadi engineer/architect
tapi semua tu terkubur....haha.
cita-cita skrg mau bikin bisnes je kot

rossoneri said... [Reply to comment]

lol,cita2 nak jadi bomba xada lah, cita2 nak kawin dgn bomba ada lah...wawawawa

najwa's said... [Reply to comment]

hehe suke kartun sharkox :) :) sempoi. hehe cita2 nak jd reporter, tp, apekan daya...termasuk bidang sains plak. (>_<) haish, jauh panggang dari api.

Ms. Ann said... [Reply to comment]

masa skolah citer2 tinggi bagai.. hu..hu... tapi bab dok rajin sagat tu yang citer2 dok ubah... ho...ho...

afrohead said... [Reply to comment]

aku dulu nak jadi kartunis.
tapi mak aku tak bagi.
huarrghhhhhhhh

zuhanismohamed said... [Reply to comment]

fuh..mencabar gak eh kerja bomba..
ha ha.. :p

-ROCKprincess- said... [Reply to comment]

sy nak jadi book reviewer or library owner...
bleh baca buku2 baru for free...
hehe...

L.O.V.E hUnTeR said... [Reply to comment]

astronaut... uh, sadis....sob

~eZmALiZa~ said... [Reply to comment]

mase umur 1 tahun nak jadi seorang kakak..

mase umur 5 tahun nak jadi raja ema.. (artis dolu2)

naik skola rendah nak jadi cikgu...

naik skola menenga nak jadi dokter..

tapi bile fail biologi, tuka nak jadi akauntan..

bila da masuk u, amik pulak bidang engineering..

tapi taknak jadi engineer..cume nak jadi photographer..

bile bile da blogging, nampak gaya macam boleh jadi model!!

kahkahkahkah!!!!

:))))))))))))))))

nub said... [Reply to comment]

bomba bes..banyak ayaq..hihihihii

zikeryhassan said... [Reply to comment]

dulu cita-cita nak jadi jurutera, but now ke arah profesion pendidik :)

zik said... [Reply to comment]

dulu aku masa sekolah dulu.. nak jadi askar.. kononnya.. bila dah tiba masanya.. (lepas spm).. tak lepas lah pulak.. dada out, dengan ketinggian.. so aku lari bidang terus lepas tuh... sekarang nie tak da kerja.. huhu

The Sharkox said... [Reply to comment]

@nub:main ayaq apa..main lawan dengan api ada la

The Sharkox said... [Reply to comment]

@L.O.V.E hUnTeR: skag jadi teacher eh..hehe

Fariq said... [Reply to comment]

kahkahkah,, sebab de lantai berlubang tu je,, kawan pon dulu masa skola menengah tak tau nak jadi pe,, ngeh,, skola rendh konon nak jadi prof,, akhirnya nasib kita sama,, menulis di dlm blog je.. :p

Diorang Tak Takut Ke Buat Filem Macam Tu?

deCrewz said... [Reply to comment]

Kecik2 dulu Jai bercita2 nak jadi angkasawanlah kononnya, bila dah dewasa, jadi officewan..hu3

The Sharkox said... [Reply to comment]

@deCrewz: officewan memang coooool...haha

wannurfazrini said... [Reply to comment]

i nak jadi pramugari . kah! kah ! kah !

yenyenpreng said... [Reply to comment]

dulu kecik-kecik nak jadi arkitek.dah besar nak jadi cigu tadika.heheh

bLaCk | maWaR said... [Reply to comment]

bila tgk katun tue, teringat, masa tadika ckgu bawak p lawatan kat balai bomba, ada buat aksi lagu tue..peegghh..memang rasa macam hebat gila r kan..almaklum la..budak2..hahhahaha

tapi klu ikut standard msa kecik2 bila org tnya cita2 ap, mesti jawab cikgu, polis ngan bomba an..

org dlu habaq kata nak jd cikgu hikhikhik..

la belajaq engineering...cmna?

M I A J A M A L U D D I N said... [Reply to comment]

sengal! hahhaa..

Wan Gerrard said... [Reply to comment]

pernaj jumpa awek pakai baju bomba..terus terpikat nk jd :P

akubiomed said... [Reply to comment]

Memang betul masa kecil-kecil dahulu ada memasang impian sama last-last jadi lain :-)

Nasib semasa sekolah ada sertai persatuan Kadet Bomba dapat merasa pengalaman Bomba

Raji berkata said... [Reply to comment]

ak buang cita2 ak jdi bomba dan polis lepas kt sekolah kadet bomba dan polis kena kawat =.=
so tros xjdi sbb ak mls berkawat xD

Anonymous said... [Reply to comment]

[url=http://fastcashloansonlinedirectly.com/#mhcvs]payday loans[/url] - payday loans , http://fastcashloansonlinedirectly.com/#zalur advance payday loans

Anonymous said... [Reply to comment]

[url=http://directlenderloansonlinedirectly.com/#zxack]payday loans online[/url] - payday loans online , http://directlenderloansonlinedirectly.com/#vlvky payday loans online

Anonymous said... [Reply to comment]

[url=http://cheapviagradirectly.com/#vzchg]viagra 200 mg[/url] - cheap viagra online , http://cheapviagradirectly.com/#lbecs viagra 100 mg

Anonymous said... [Reply to comment]

[url=http://purchaseviagradirectly.com/#hfurr]viagra 150 mg[/url] - viagra 150 mg , http://purchaseviagradirectly.com/#mszpb viagra 50 mg

Anonymous said... [Reply to comment]

[url=http://cialisnowdirectly.com/#bumgu]buy cialis[/url] - cheap generic cialis , http://cialisnowdirectly.com/#oryah generic cialis

Anonymous said... [Reply to comment]

диеты эффективные , http://www.best-dieta-2013.ru/#ShousDesDuh dieta

Anonymous said... [Reply to comment]

buy ativan ativan buy online no prescription - buy lorazepam online canada